Prezes Fundacji

Fundacja Dominikana w Polsce (FDP) chce przyczynić się do ustanowienia stosunków dwustronnych między Polską a Dominikaną i do zrównoważonego rozwoju tych dwóch państw oraz do badań, które wynikają z potrzeby wypracowania konsensualnej i dalekosiężnej wizji obecnych i przyszłych problemów społeczeństwa dominikańsko-polskiego.

Przesłanie Prezesa

Życie i godność wielu ludzi na całym świecie są zagrożone przez problemy związane z konfliktami, ekstremizmem, biedą, dysproporcjami, chorobami zakaźnymi i klęskami żywiołowymi, przekraczając granice krajów. Na Szczycie Narodów Zjednoczonych w 2015 r. społeczność międzynarodowa zgodziła się z potrzebą ustanowienia celów zrównoważonego rozwoju (CZR) i podjęła pierwsze kroki, aby stworzyć świat, w którym nikt nie pozostaje poza korzyściami płynącymi z rozwoju. Cele zrównoważonego rozwoju reprezentują filozofię "bezpieczeństwa ludzi", o którą opowiada się FDP. Inicjatywa wyznaczenia tych celów stanowi wyjątkową okazję dla FDP do zademonstrowania swojej obecności i liderowania w Polsce i na Dominikanie.

Jednym z powodów zamieszania panującego we współczesnym świecie jest brak dialogu i porozumienia między cywilizacjami. Potrzebujemy międzynarodowego systemu, w którym wiele cywilizacji może współistnieć w oparciu o uniwersalne zasady podstawowych praw człowieka, wolności, demokracji, praworządności i pokojowego rozwiązywania konfliktów. Uważam, że Polska i Dominikana mogą odegrać ważną rolę w tym zakresie. W przyszłości powinniśmy wyraźniej wymieniać tę politykę jako filozofię współpracy międzynarodowej i ogłaszać ją strategicznie.

Fundacja Dominikana w Polsce uważa, że ważne jest promowanie współpracy międzynarodowej, która przyczynia się do rozwoju Polski i Dominikany poprzez wdrażanie inicjatyw pomocy rozwojowej przy udziale różnych podmiotów, takich jak rząd polski i dominikański, samorządy lokalne, firmy prywatne, społeczeństwo obywatelskie, uniwersytety i instytuty badawcze.

Uznając powyższe, FDP będzie odpowiedzialna za wzmocnienie strategicznego aspektu i kompleksowego zakresu współpracy.

Proponujemy terminowe opracowanie następujących tematów:

• włączenie programu działań na rok 2030 w celu przyczynienia się do walki z ubóstwem i nierównością społeczną,
  • promocja stosunków dwustronnych między Polską a Dominikaną,
  • wzmocnienie partycypacji operacyjnej w kwestiach o znaczeniu globalnym oraz w programie międzynarodowej pomocy,
  • ochrona i pomoc dla obywateli dominikańskich zamieszkałych w Polsce,
  • ekspansja i wzrost aliansów strategicznych.

Mamy nadzieję na wymianę pomysłów i doświadczeń w kraju i na arenie międzynarodowej, a także przyczynianie się do podniesienia jakości demokracji i debaty publicznej w celu dalszego wspierania postępu i modernizacji w Polsce i na Dominikanie.

Z zaufaniem Polaków i Dominikanów oraz odpowiedzialnością wobec świata, przyjmuję pracę jako Prezydent Fundacji Dominikana w Polsce z silnym poczuciem misji. Pokornie proszę o stałe wsparcie i zachętę.

Herikc Agesta Smith

Prezes Fundacji Dominikana w Polsce