Ambasada i Konsulat Dominikany w Polsce

Ambasada i Konsulat Dominikany w Polsce Wyróżniony

W Polsce nie mamy Ambasada niż Konsulat Republiki Dominikańskiej. Polską zajmuje się Ambasada Republiki Dominikańskiej w Brukseli oraz Konsulat Republiki Dominikańskiej w Pradze:

Ambasada Republiki Dominikańskiej w Brukseli

Siedziba: Avenue Louise 251, B-1050 Bruxelles

Telefon: + 32 2 346 49 35

Fax: + 32 2 346 51 52

E-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Strona internetowa : www.dominicanembassy.be

Jego Ekscelencja

Pan Anibal de Castro

Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny (agree)

(Ambasador Republiki Dominikańskiej w Brukseli oprócz Królestwa Belgii akredytowany jest również m.in. w Rzeczypospolitej Polskiej1 oraz przy Unii Europejskiej.)

Konsulat Republiki Dominikańskiej w Pradze

Štěpánská 17, 11000 Praha 1, Czechy

Konsul: Ramón Feliz Peña

Telefon: +420 241 409 939 | Fax: +420 220 515 837

Web: www.consuladoprg.gov.do

Narodowy Urząd Turystyczny Republiki Dominikanskiej

Štěpánská 611/14

110 00 Praha 1, Czechy

Tel: +420 222 231 078

www.GoDominicanRepublic.pl

Na Dominikanie

Konsulat Honorowy w Santo Domingo

Avenida Sarasota #20, Torre Empresarial AIRD 4to. piso

Apartamento 4 noroeste Ensanche La Julia, Santo Domingo

Konsul Honorowy: Pan Gustavo Eduardo Vega Vega

Telefon: +1 809 472 2072 | Fax: +1 809 472 2208

Konsulat Honorowy w Puerto Plata

Calle Guayacanes 15, Costambar, Puerto Plata

Tel./Fax: +1 809 970 7303 | Telefon: +1 809 974 6393 | SMS: +48 602 354 222

Godz. pracy: wtorek, czwartek, piątek — 7.00 — 10.00 (po uprzed­nim uzgod­nie­niu wizyty przez tel. +1 809 974 6393)

Konsul honorowy: Pan Marek Piwowarski

1. Heads and diplomatic staff of diplomatic missions of foreign states in the Republic of Poland, A - F (pol.). MSZ RP. [dostęp 2018-09-15].

Artykuły powiązane

• Usługi repatriacyjne dla dominikańczyków za granicą

CieloRD jest służbą konsularną, która gwarantuje dominikańczyków mieszkającym za granicą repatriację ich zwłok i / lub usług pogrzebowych na wypadek śmierci, od 50 € rocznie.

Para leer en español hacer clíc AQUÍ.

Korzyści:

• Repatriacja do Republiki Dominikany lub pochówek w kraju zamieszkania w przypadku śmierci;
    • Zasięg usług pogrzebowych na Dominikanie;
    • Pomoc finansowa dla członka rodziny lub beneficjenta.

Jak się zarejestrować?

• Zbliż się do najbliższego konsulatu
    1. Bruksela: Avenue Louise 251, 2. piętro, 1050 Ixelles
    2. Antwerpia: Grote Steenweg 7, 2600 Berchem
    • Poprzez stronę CieloRD, w tym linku.

• Ambasada RP w Panamie rozpoczyna działalność

W kompetencji terytorialnej Ambasady znajdują się: Panama, Belize, DOMINIKANA, Gwatemala, Haiti, Honduras, Nikaragua i Salwador. Złożenie listów przez przedstawiciela RP odbyło się na podstawie decyzji ministra spraw zagranicznych Witolda Waszczykowskiego z 21 grudnia 2016 r. w sprawie utworzenia Ambasady RP w Republice Panamy.

Dorota Kobierowska, chargé d’affaires RP w Panamie, wręczyła listy wprowadzające wiceministrowi spraw zagranicznych Republiki Panamy, Luisowi Miguelowi Hincapié.

– Polskie doświadczenia w organizacji Światowych Dni Młodzieży byłyby pomocne w odpowiednim przygotowaniu ŚDM w Panamie, planowanych na 22-29 stycznia 2019 r. – podkreślił wiceminister Hincapié, wyrażając zadowolenie z przywrócenia polskiej placówki. Strona polska zapewniła o gotowości do przekazania doświadczeń związanych z organizacją ŚDM. Podczas spotkania przedstawiciele Polski zwrócili również uwagę na znaczenie polityczne i gospodarcze obecności ambasady RP w Panamie.

Placówka uzyska pełną zdolność operacyjną pierwszego listopada 2017 roku. Przywrócenie działalności polskiego przedstawicielstwa dyplomatycznego stworzy podstawy do właściwej ochrony interesów polskich obywateli, instytucji i przedsiębiorstw w Panamie i całym regionie Ameryki Środkowej.

Biuro Rzecznika Prasowego

Ministerstwo Spraw Zagranicznych

• Zmiana zakresu terytorialnego Ambasady RP w Bogocie

W związku z uruchomieniem Ambasady RP w Panamie zmienił się zakres kompetencji terytorialnych Ambasady RP w Bogocie.

– Od 1 listopada obszar Panamy, Dominikany i Haiti znajdują się w kompetencji terytorialnej Ambasady RP w Panamie. W kompetencji terytorialnej Ambasady RP w Bogocie nadal pozostaje Antigua i Barbuda oraz Saint Lucia. W sprawach związanych z wyżej wymienionymi państwami prosimy o kontakt z Ambasadą RP w Panamie: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.