Oficjalna wizyta dominikańskiego dyplomaty w Rzeczpospolitej Polskiej

Oficjalna wizyta dominikańskiego dyplomaty w Rzeczpospolitej Polskiej Wyróżniony

Fundacja Dominikana w Polsce ma przyjemność poinformować, że w najbliższą środę, 7 listopada 2018 r., Pani Luz Altagracia Martinez Saladin, Radca Minister Stałego Przedstawicielstwa Republiki Dominikańskiej przy Organizacji Narodów Zjednoczonych oraz Chargé d’affaires Konsulatu Generalnego Republiki Dominikańskiej w Republice Czeskiej, złoży oficjalną wizytę w Rzeczpospolitej Polskiej.

Podczas tej wizyty Pani Luz Altagracia Martinez Saladin spotka się z Ambasadorem Jerzym Drożdżem, Dyrektorem Biura Współpracy z Zagranicą Krajowej Izby Gospodarczej, celem omówienia kwestii związanych z powołaniem na terenie Rzeczpospolitej Polskiej Polsko-Dominikańskiej Bilateralnej Izby Gospodarczej.

Luz Altagracia Martinez Saladin

Tego samego dnia odbędzie się również spotkanie z Posłem Pawłem Grabowskim, Przewodniczącym Polsko-Dominikańskiej Grupy Parlamentarnej, poświęcone kontaktom dwustronnym między Rzeczpospolitą Polską i Republiką Dominikańską, oraz działaniom - podjętym do tej pory przez ww. Grupę Parlamentarną - na rzecz rozwoju przyjacielskich stosunków między oboma krajami.

Na spotkaniach poruszone zostaną także tematy będące przedmiotem wspólnego zainteresowania Republiki Dominikańskiej i Rzeczpospolitej Polskiej, takie jak: więzi przyjaźni, współpraca, turystyka i handel dwustronny.

Dyplomatka dominikańska spotka się również z rektorami kilku warszawskich uczelni, aby omówić kwestie współpracy, dotyczącej stypendiów dla studentów dominikańskich.

W czasie spotkań dominikańskiej Radcy Minister i Chargé d'affaires, pani Luz Altagracii Martinez Saladin, towarzyszyć będzie komisja, w skład której wejdzie, między innymi, Prezes Fundacji Dominikana w Polsce.

Fundacja Dominikana w Polsce kolejny raz podkreśla swoją pełną gotowość do współpracy i wsparcia zarówno tej, jak i każdej innej inicjatywy mającej na celu zbliżenie i rozwój przyjacielskich stosunków między Rzeczpospolitą Polską i Republiką Dominikańską.

Biuro Prasowe